Helemaal van nu: woonbeton vloeren

Woonbeton zorgt voor een strakke, naadloze vloer met een minimalistisch design. Deze vloersoort is leverbaar in verschillende kleuren en structuren. Een woonbeton vloer is dus niet beperkt tot de grijze betonkleur. Maar wat is dat woonbeton nou eigenlijk?

Woonbeton bestaat uit een mengsel van schoongebrand zand, vulstoffen, mineralen en pigmenten. De uiteindelijke laag kan in diktes van 3 tot 4 mm worden uitgevoerd. Woonbeton kan gezien worden als een veel luxere vorm van een traditionele zandcement vloer waarbij de afwerking gelijk in het mengesel wordt meegenomen.

De vloer komt tot stand door eerst de ondergrond goed voor te bereiden en te voorzien van wapening, bekisting en eventueel vloerverwarming. Net als normaal beton kan woonbeton gelijk uit de betoncentrale met een betonpomp over de vloer worden uitgestort. De plastische en zelfnivellerende eigenschappen van woonbeton maken dat de woonbeton cementmassa ook goed over de vloer is uit te spreiden.

Daarna wordt het woonbeton gevlinderd met trilnaalden en na droging geïmpregneerd met een beschermende wax. Woonbeton is leverbaar in diverse grijstinten en zandkleuren alsmede witte en zwarte oppervlaktestructuren. De prijzen van woonbeton zijn afhankelijk van de aard en kwaliteit van de gebruikte mineralen en hulpstoffen. Ook de gebruikte pigmenten en de toe te passen topcoating kunnen de m2 prijs beïnvloeden. Over het algemeen zullen de richtprijzen van woonbeton liggen tussen de € 50 en € 90 per m2.

Foto’s via Willem Designvloeren.